SCENES seminarium dag 5

Det här är en uppföljning till SCENES seminarium 4, 3 , 2 och 1

Oeschinen See
Oeschinen See

Förmiddagen ägnade vi åt en härlig tur till Oeschinen See, så det blev mer berg, sol och alpluft, framåt 11 tiden blev det lite jäkt hem för att klara av en liten övning innan lunch som gick ut på att klargöra för oss själva vad vi konkret tänker göra när vi kommer hem ifrån seminariumet och vaedagen tar vid. Övningen gällde både oss själva och vår National Scout Organization (NSO) nivå. Det här med NSO nivå är ju lite speciellt eftersom Svenska Scoutrådet (SSR) har översatt hela WOSM miljöprogram till svenska men om det faktiskt innebär att SSF har annamat  miljöpogrammet vet jag ej. Om nån vet så lämna gärna en kommentar. Dessutom närvarar ju varkn SSF eller SSR med representant fast än åtminstone SSF har scoutanläggningar. Det här är lite centralt för SCENES är del av WOSM miljöprogram och vår NSO måste anta miljöprogrammet om Vässarö hypotetiskt sett skulle vilja bli SCENES center. Hursomhelst kan jag lugna er med att jag inte lovat någonting 🙂 däremot är jag rätt säker på att om något skall göras så är det på program aktivitets området, men det återkommer jag till i dagboken för dag 6.

Kandersteg
Kandersteg

Efter lunch fortsatte seminariumet med hur SCENES nätverket skall ta sig vidare och vad deltagare och deras center vill. Jag skulle vilja återvända även till den här punkten senare när jag summerar seminariumet, men det verkar som både ambition, vilja och viss kapacitet finns för en utveckling av nätverket. Det finns även en del klargöranden på inspelningarna från seminariumet.

Lite andra spridda intryck var att Britterna, som f.ö. hade en väldigt okomplicerad vi-är-här-för-att-lära-av-varandra attityd inte tyckte att just SCENES logon var det viktiga utan just att vi faktiskt konkret jobbade mer med miljöfrågor. Ur deras synvinkel (och Danskarna har uttryckt liknande erfarneheter) så drar SCENES logon i sig inte mer besökare på något sätt. Man kan också notera att Sarah Rees som representerade Our Chalet var på plats på seminariumet men eftersom Our Chalet tillhör WAGGGS så kan Our Chalet aldrig bli ett SCENES center(!).

Jag lyckades med att kopiera alla Docs dokument, så nu finns det konkret material för de närmaste åren att jobba med 🙂

Jag och Angelo från Surinam hade en lång och ingående diskussion om varför mat frågan är så frånvarande från miljöprogrammet och vi pratade rätt länge om hur skevt världens mat-system är. Tyvärr har jag inget av alla Angelos berättelser inspelade.

Kvällen avslutades med en Schweizisk afton – givetvis fondue, men även den alphorns spelande farbrorn var minnesvärd och sen blev det väldigt många givande informella diskussioner, framförallt Marisol från Costa Rica, jag och Michiel från Holland satt nog en timme i nattmörkret framför Kandersteg och filosoferade om vad vi skall göra framöver.

Alphorn
Alphorn

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.