Goose Network Meeting 2012 – Del 4 (Opening)

Det här är en uppföljning till Goose Network Meeting 2011 Del 1 Del 2 och Del 3

Sally öppnade Goose Network Meeting 2012  och vi gav oss raskt in på rapporter från varje scoutcenter på temat “Challenges and Achievments”. Kandersteg råkade ut fören rejäl höstflod som vattenskadade källare och parkering. Sen så kom en tidigt bergsstorm på vårkanten och drog ner 300 träd på deras lägerområde och kanske 300 till på andra delar av deras mark. De hade så mycket problem att scouter från Our Chalet dök upp och röjde en hel dag på deras område.

Our Chalet drabbades inte så mycket av bergsstormen men däremot skapade 100 års jubileumet för flickscouterna i USA samt OS i London ett ordentlig tapp i besökarantalet. Inför kommande år ser det redan bättre ut men man väljer att minska den fasta personalen med en tjänst. I vår kommer Sally gå i pension så en ny chef för Our Chalet är att vänta.

De danska centren hade ett litet tapp i besökarantalen i år till följd av att Danmark hade en nationell Jamboree som drog 35000 scouter. Naesby centret har utökat sin mark och påbörjat planeringen av framtida byggnader och vägar på den marken.

Mötesdiskussioner
Mötesdiskussioner

Bucheberg bygger på med flera hus, på Bucheberg så bor personalen i tält men väderförändringar har gjort det allt orimligare att bo i tält som personal. Bucheberg har också problem med att ändringar i Tysklands studentregler gör det svårare att hitta de volontärer som de behöver.

Fast forward och vi började prata om ICD (International Center Day) som i år arrangerades av Bucheberg. Tio scoutcenter deltog, men den stora frågan nu är hur material som det finns potentiella publiceringsproblem kring skall hanteras. Vässarö deltager oftast inte i ICD så vi kanske inte känner igen oss i problemet. Än.

Sen kom vi via rapport från Camp Staff Seminar 2012 till kommande Camp staff seminarier. Värd för 2013 blir som redan beslutats tidiagre och värd för 2014 blir ett center som kändes lite som förhandstippad, ett center som bara kan de år då påsken är sen… Vässarö!

Sist av allt avhandlade vi funktionärsutbyte  mellan scoutcenter, främst inom ramen för Goose Network men också erfarenheter kring EVS.

Sunshine over Adelboden
Sunshine over Adelboden

Utanför värmer dalen upp, det är nästan vårväder. Efte lunch kommer vi att ligga i gräset och njuta av värmen och solen, kanske en av höstens underbaraste dagar. Kaffe och te med tilltugg serveras nere i T-bar som ligger i bottenplanet. På framsidan kör vaktmästaren Christoph runt med snöplogen för att lära upp hans efterföljare som strax tar över. En ung man som kör bil så man blir åksjuk 🙂 Om ett kort tag kommer Goose Network att få två nya center som medlemmar.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.