Midsommar 2014 – eftersnack

Yesterday is yesterday. If we try to recapture it, we will only lose tomorrow

— Bill Clinton

Det finns ett 15-spel med nästan alla brickor fastlimmade med lim. Lördagen på midsommar på ön. Efter alla år av utvärderingar där vi konstaterat att lördagen är den svaga punkten kan vi också konstatera att inte mycket väsentligt har ändrats på lördagen. Vi gör utvärderingar varje år och så gör vi små justeringar. Ofta så justerar vi tillbaka något vi justerat föregående år. Jag kan så klart ha fel, upplys mig gärna om de större ändringar vi gjort på lördagen. Årets stora ändring var att Skogsröjet vid bastun ställdes in och att Fladan lämnade hattkåtans café för att satsa mycket mer på sjöaktiviteter. Till de nya sjöaktiviteterna hörde en överbokad soluppgångssegling genomförd av dygnande deltagare. Vildmarkscaféet uppstod ursprungligen som en café verksamhet med hantverk kopierad från Soptippen på Boomerang 2008, dock kom den att modifieras om rätt omgående till att bli det vildmarkscafé vi har idag.

Ser du mönstret?

Ensamarbete är någonting man strävar efter att minimera i scouterna, men det finns tillfällen då det är det minst sämsta alternativet, eller kanske rent av det enda.

En hel mörkblå Volvo fylld med kokkaffe, LED-lampor följt av Vässarö släpet fylld med ett komplett PA och UV ljus, allt lastade jag själv för det var enda sättet. Det är görbart med rullbrädor och en hemmasnickrad ramp även om det är tungt.

Andra tillfällen då man jobbar själv är när man skall bygga någonting nytt, nånting som måste skyddas mot andras negativa kommentarer, missriktade tips eller rent av bortstädning eftersom det inte ser ut som det gamla (Vässarös tre militärtält med kamin exempelvis).

Sen finns det tillfällen då man vill engagera nya grupper. Jag har tagit för vana att rodda med stora PA:t ensam på midsommar just för att det alltid inbjuder så kallade ‘pelikaner’ (gästande midsommargäster) att spontant hjälpa till. Det är ett arbete som startar ensamt med alltid slutar gemensamt.

År 2014 års midsommar bjöd på en hel del orsaker till ensamarbete, framtiden får utvisa om det var rätt väg att gå. Man kan i alla fall konstatera att Skogsröj nu har blivit så populärt att det i praktiken måste ställas in, så orsak 1 till ensamarbete visade sig onödig. Å andra sidan kan vi stoltsera med att ha genomfört den kanske mest komplicerade marshmallow grillningen i Vässarös historia. För att grilla en påse marshmallow gick det åt en dags förberedelser, 2kW ljud, 1,6 kW UV ljus, 10 meter truss och ytterligare 0,7kW ljus. Fem längder trefas kabel och 1 jättebag (ca 1 kubik) ved. Förmodligen hade marshmallowgrillningen varit en hit på Boomerang men kanske inte det mest genomtänkta arrangemang man gör på Midsommar om man vill ha röj på lördagen. Vilket man, för att vara tydlig, kanske inte vill.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Man kan också reflektera över vad som händer när man spelar lite mindre mainstream musik. Man får en liten hängiven publik som vägrar gå hem. Samma sak hände på Bommerang 2008.

Lilla fredagsexperimentet

Förra året införde vi att vi använde stora ljudanläggningen till konfens lekar och det slog väl ut i år igen, det vi lärde oss av förra året är att vi borde kunna flytta över anläggningen till Volleyboll plan efter konfens lekar. I år provade vi med just detta och körde ända fram till att allsången var slut i matsalen. Det var fullt med folk, bra stämning och två volleyboll- och en fotbolls- match igång samtidigt. Till nästa gång kan vi anordna ännu mer denna tid, DJ-skola, DJ-tävling mm.

Lilla DST experimentet

Ett sätt att låsa upp lördagen är att ta upp en större diskussion kring midsommar med ungdomarna på årets DST på Vässarö.

Spridda funderingar

  • Vi skulle kunna återuppliva Läget? från Boomerang 2012.
  • Hattkåte-caféet borde ha en vagn så den kan dras till Fladan eller åtminstone ett ställe där de kan stuva undan caféet på plats.
  • Para ihop Fladan games med konfens lekar, de två bästa går till final. Volleyboll eller liknande.
  • Ris-och-röj samt sök-som-funk-info.
  • Kan det vara så att funken jobbar så mycket inför midsommar att de är för trötta för Skogsröj på lördagen och föredrar att slappa en dag? I så fall bör vi prova Skogsröj på torsdagen istället och hela lördagen i Fladan i samband med Fladan games och soluppgångssegling.
  • Lördagsdygna och Fladanseglingar 02:00
  • Skogsröj torsdag kväll.
  • Ljud och ljus för alla caféer fungerade. Dock bör en anläggning i Båthuset permanentas.

Båthuset är alltid välfyllt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.