CMC 2015 – Growing Finances

Det här är en uppföljning till Mellan Wien och Brno, Dåliga förbindelser och Formal and Non-formal Learning

Learning to grow

När man skall göra en konferens för folk i ledande position på scoutcenter och samtidigt har nollbudget, då återstår i princip tre kategorier av folk som kan leda workshops, keynotes, mainsprings osv.:

  • Medlemmarna i planning team
  • Lokala förmågor i det land man är i
  • Deltagarna själva

Alla tre är bra val, om än begränsande.

I år fick vi, om jag själv får säga det, till ett par lyckträffar. Konferensen startades med Karel Tomek från Checz Republic som kom att hålla en keynote om förhållandet mellan “formal” och “non-formal” education ur perspektivet av utbildnings-forskning och utbildnings-system. Det var oerhört nyttigt att få insikt om att denna koppling redan gjorts på hög nivå i EU
men att det inte märkts av på lägre nivåer än, men att det är på gång. Här finns en stor strategisk möjlighet för den som är redo at ta den.

Keynote on formal and non-formal education
Keynote on formal and non-formal education

Den andra stora lyckträffen var Filipe från KISC som fick ta över efter Myriam, han kom och gjorde en väldigt uppskattade workshop om hur KISC kom att vända ett hotande stort minus i resultat till ett plus inte genom budget mm utan genom att fokusera på vilka det är och varför. Riktigt bra och trovärdigt eftersom att det Filipe talade om är det de faktiskt gör just nu och något som man har nytta av i hela livet långt utanför scout center värden.

Lampor långt nere i grott-mörkret
Off topic: Lampor långt nere i grott-mörkret under dagsutflykten då vi bland annat besökte några väldigt kända grottor.

Två Frågor.

Ibland är frågor så mycket viktigare än svar. Jag satt med i Workshoppen om Growing Markets och satt som observatör vid ett bord. Jag har lagt två mycket intressanta frågor på minnet värda var sin workshop i framtiden:

– Hur hanterar man på scout center och stora läger “heliga platser” och cermoniplatser?
– Alla pratar om ett scoutcenters ‘spirit’ eller anda, men hur bygger man den? Om jag själv får lägga till, hur byggde man hos er de historier som definierar ert scoutcenters anda?

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.