SCENES seminarium dag 3

Det här är en uppföljning till SCENES seminarium dag 1 och SCENES seminarium dag 2

Dagen började med att handla om relationen mellan SCENES och Scouts of the World Award.

The Scouts of the World Award is an initiative to help National Scout Organisations revitalise the programme of Senior Sections (15-26 age range) by giving young people more opportunities to face the challenges of the future as identified by the Millennium Declaration unanimously adopted by the 189 member countries of the United Nations in 2000.

Kort kan man säga att Scouts of the World Award är ett sätt att fördjupa de internationella och samhällsorienterade delarna av scouting i projektform, främst för äldre scouter som en större utmaning i Scouting. Lite off -topic relaterat till SCENES kanske, men Ecuadors representant hade en hel del intressant att berätta om hur de bidrar till sitt samhälle. För den som vill fördjupa sig lär också Bangladesh vara värt att studera enligt Anne Witheford.

Lunchen åt vi utomhus under en kort “hajk” längs Eco-Trail till Waldhaus.

On the trail towards the Waldhaus
On the trail towards the Waldhaus
Valley near Kandersteg
Valley near Kandersteg
Valley near Kandersteg
View downhill towards Kandersteg village

Återstoden av eftermiddagen höll Mark Knippenberg ett föredrag om hur man gör för att bli ett SCENES center. Enkelt kan man säga att en gång i tiden skrevs SCENES guidelines för de center som är öppna året runt, men efter en dipp i intresse för SCENES så har man försökt väcka nytt liv i SCENES-nätverket med nya guidelines och en öppenhet för att få in fler center. Från Danskarna som varit med från början har jag förstått att SCENES konceptet tyvärr inte är en orsak att scouter söker sig till deras center, så det finns en del att göra.

En del av att bli ett SCENES center är att man måste jobba tillsammans med sin NSO (National Scout Organization) och från ett svenskt perspektiv är det ju lite intressant att SSF och SSR som har scoutanläggningar samtidigt inte är närvarande på seminariumet eller medlemmar i SCENES.

Vad som skulle krävas för att Vässarö eventuellt skulle kunna bli ett SCENES center är något jag får återkomma till framöver när jag hunnit sätta mig in i alla guidelines. Det kan vara intressant att notera att Tjeckerna fått 25 miljoner (villkorade) SEK från EU:s strukturfond för att bygga sitt nya scoutcenter från början, och en del är att de satsar på att bli ett SCENES center från första början.

Lite spridda noter från kvällens workshop om World Scout Jamboree 2011 (WSJ):

Anne Whiteford nämnde att det ser ut att bli ett alkoholfritt läger, vilket kommer att bli annorlunda för många scouter som är vana vid minst en pub på en jamboree. Undertecknade passade på att föra fram idén att kanske borde vi svenskar ha någon form av expo där vi visar och förklarar alkoholens historia i den industrialiserade världen (och Sverige) för att visa på sambandet mellan industrialisering, fritid, och alkohol, med förhoppning om att länder som nu industrialiseras skall kunna lära lite av vår historia och den resa vi redan har gjort. Se vidare Clay Shirkey och ginets centrala del av den industriella revolutionen (rekommenderad läsning).

Under WSJ så planerar SCENES nätverket att ha en drop-in program bestående av olika SCENES aktiviteter från de olika centren. Pia från Naesbycentret anmälde sig som frivillig att leda en arbetsgrupp. På drop-in aktiviteten skulle man också kunna ha en världskarta som pekar ut all världens SCENES center.

Making a SCENES promotional video
Making a SCENES promotional video

Kvällen avslutades med att vi gjorde klar vår SCENES promotion video som är en del av seminariumet och sen gick vi till Les Alpes.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.

2 thoughts on “SCENES seminarium dag 3”

Comments are closed.