SCENES seminarium dag 4

Det här en uppföljning till SCENES seminarium 3, 2 och 1

Varje dag börjar enligt schemat med reflektion vilket i praktiken är någon form av lek så att alla kan vakna ordentligt, den här dagen ledde den danska delegationen oss i leken trafikstockning

Dagens stora föredrag var Evelyn (outside speaker i programmet) som pratade om olika sätt scoutcenter påverkar miljön runtomkring och varför man skall jobba med detta, föredraget var inte så långt, men sen gick vi ut för lite utomhus-diskussions-övningar. Efter alla diskussioner bjöds vi på  en kort guidning i de ekologiskt sett mest intressanta delarna av Kanderstegs område. Så här års är det inte så mycket action efter som att de amfibier som lever i våtmarkerna runt Kanersteg inte riktigt kommit fram än.

Learning about the nature of Kandersteg
Learning about the nature of Kandersteg

Dagen fortsatte med att vi pratade en del om faror i naturen såsom fallande stenar och laviner, någonting som kanske inte är så aktuellt på hemmaplan, fast det var rätt kul att se resultatet av stenfall och laviner på slutningarna runt Kandersteg.

Skyddad våtmark vid Kandersteg
Skyddad våtmark vid Kandersteg

Det blev en del workshops på eftermiddagen då vi pratade om samarbete med externa organisationer och så hade vi en rätt intressant workshop ute på gräsmattan i solskenet som handlade om forskning i och om scouterna. Annesofie “Fie” Bjerre berättade om Dansk forskning som visar på att antalet scouter i en grupp eller scoutkår till största delen beror på det program och det ledarskap som erbjuds och i väldigt liten utsträckning beror på hur mycket ungdomar och barn som bor i området. Anne Witheford berättade om forskning som utgått från hur scoutpatruller får organisera sitt lägerkök och sin lägermatlagning och resultatet var att ju mer autonomi ju längre tenderar scouterna att stanna i scouterna. Jag hoppas jag kan få fram lite länkar till denna forskning framöver.

Som en liten fortsättning på gårdagens alkohol-sidospår så passade jag på att besöka ett Schweiziskt scoutläger som just nu byggs på Kanderstegs område nära tunnelöppningen. Schweizarna bygger bland annat en rover scout bar, så jag frågade lite om baren och de förklarade att de har haft baren de senaste sex åren. Poängen är tydligen att innan baren hade scouterna med sig egen alkohol och onykterheten var spridd och lite svårkontrollerad, men med baren har de mer kontroll på vad scouterna dricker och de håller onykterheten samlad på ett och samma ställe.

Rover Scout Bar
Rover Scout Bar

Efter klockan fem innan middagen började diskussionen på allvar om  hur vi skall jobba vidare med SCENES nätverket efter att vi åkt hem och hur SCENES skall promotas, men mer om det i morgondagens dagboksanteckningar.

Kandersteg campsite
Kandersteg campsite

På kvällen hade vi ett gemensamt lägerbål som kanske inte riktigt var som vi svenskar är vana, men kul var det. Extra kul var Tjeckerna som auktionerade ut resterna av sitt ölförråd från den internationella kvällen till deltagarna för att symboliskt få in lite mer pengar till utvecklandet av sitt scoutcenter, de har som jag tidigare nämnt ca 25 miljoner SEK som vämntar på dom från EU:s strukturfond om de lyckas samlaihop ungefär 1.5 miljoner sek.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.

One thought on “SCENES seminarium dag 4”

Comments are closed.