Varför inte mer programutveckling blir gjord

Det här är ett försökt till förklaring av varför programutvcklingen på program ibland kan upplevas gå långsamt.

Vårt arbete på program kan illustreras med en pyramid. I basen har vi olika former av guidningar, programbokningar, lån och mottagander av utrustning, jouren, hantverk mm. Detta är den dagliga programaverksamheten och det som är mest akut. På nivån ovan har vi sedan den dagliga skötseln av material mm. Som ni kanske anar är det här lite som Maslovs behovspyramid, nivån nedanför behöver vara löst innan det finns tid till det på nivån ovanför.

På den tredje nivån har vi långsiktigt underhåll av våra aktiviteter och spår. Ibland har vi så mycket att göra att aktiviteter är trasiga en längre tid, sammarbetsgläntan är ett bra exempel.

På högsta nivån har vi tid för programutveckling och internutbildning.

För att göra det extra tydligt vad som händer när vi på program är relativt underbemanade så har jag ställt pyramiden “i vatten”. De delar som är under vattnet illustrerar det vi har resurser till, det som är över vatten är det som vi får prioritera bort. Se pyramiden nedan. Vattennivån är laggd ungefär som ett normalår är på program. Att sommaren 2009 blev så lyckad beror på att nivån den sommaren var lite högre.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.