CMC 2011 day 4 – Mr Tomatoe

Det här är en uppföljning till CMC 2011 day 1, CMC 2011 day 2 och CMC 2011 day 3.

Tiden flyr fort när man är i gott sällskap och dag fyra är en dag då man på allvar börjat hitta varandra på konferensen. Frukosten intas tidigt på morgonen när gräset är ordentligt blött av dagg och slottet Jambville fortfarande är nerkylt av nattens höstklara himmel (ok, Jambville kanske är en herrgård snarare än slott, men slott låter bättre) .

Frukosten serveras i den anslutande matsalen. Det är baguette, frukostflingor, jos och kaffe till frukost. Efter frukosten får man vara snabb för då har vi en kort ‘morning energizer’ utanför slottet. Den här morgonen lärde oss österrikarna en märklig ringlek där man skall hoppa åt olika håll fast lite tvärt om mot vad lekledaren säger, inte direkt en lek för morgontrötta.

Förmiddagen ägnades åt temat ‘change‘ och de bästa delen tror jag var ‘speed success‘ delen som gick ut på att vi hade en slags speed dating där man fick 30 sekunder på sig att berätta om en framgång på det scoutcenter man representerade, denna övning ledde till många diskussioner efteråt. Det faktum att vi på program har en blogg som vi använder för att samla ideer och driva programutveckling med fick viss uppmärksamhet.

Det fanns även lite tid denna dag avsatt för att göra klart ett litet projektarbete – att göra en film på temat ‘open’. Vår grupp hade valt taktiken att skjuta på allt tills senare i hopp om att tillfälligheter och deadline skulle hjälpa oss, och om det gjorde! Denna sista dag för projektarbetet var vi sjukt kreativa. Vår film är en inspelning av en dockteater och den gjorde vi i en enda tagning.

Open TV and mr Tomtoe

Till dagens intressanta diskussionsämnen var volontärer/funk på scoutcenter. Vissa scoutcenter verkar mest drivas av anställda medan andra drivs mest av frivilligkrafter (funk eller volontärer som vissa center säger). De som drevs av många frivilliga verkade ha betydligt mer intresse i frågan hur man bemöter och behandlar funktionärer. För vissa center som försökt få funktionärer genom olika ungdoms utbytes- och stöd- program inom EU framkom en viss problematik med att mest icke-scouter söker. Sannah tog upp att för oss på Vässarö är det här med om man från början är scout inte så supercentralt så länge man delar våra värderingar och vårt arbetssätt, dock verkade den korta diskussion som följde peka på att det vare en tanke lite väl svår för vissa center.

En annan sak som var intressant att diskutera var det här med aktiviteters roll på ett scoutcenter. I vissa delar av Europa (England är ett exempel) så står aktiviteter väldigt stark i centrum. När vissa center  presenterar sig låter det nästan som om det är en äventyrspark i trä med övernattningsmöjligheter, så jag framförde tillslut vår Vässarö-tanke att själva funkandet är ett program i sig. Det verkade vara något nytt för många. För många scoutcenter kompliceras saken av att topporganisationer som står som finansiärer inte längre vill skjuta till pengar så många center känner pressen att fylla centret med besökare och leverera positiv avkastning. Det är i dessa lägen som man vänder sig utåt i samhället för att få nya besökare och då blir aktiviteter allt mer centralt. En annan effekt av detta är att vissa center har relativt få scoutbesökare. Många center verkar vara i den situationen att de har hus som kräver underhåll vilket kräver beläggning och tyvärr verkar många ofta ha gamla fina hus som kostar extra mycket att underhålla. Jambville verkade vara i den kategorin och det är inte utan att man en kort sekund tänker på Kjesäter.

Norwegian delegation in teleconference

Under denna dag passade jag på att demonstrera programbokningssystemet Hollyrosa som vi jobbar med på program. Systemet väckte ett visst intresse hos norrmänen och Our Chalet. Många center har hotell-boknings-system eftersom att de tar betalt för varje aktivitet man gör på något sätt och inte kör den mer all-inclusive modellen som vi kör på Vässarö och som konsekvens måste de ha system som kan kopplas in mot fakturasystem och offertsystem vilket vårt system slipper. Our Chalet har ett bokningssystem för aktiviteter som är just ett sådant system och de var inte helt nöjda med hur osmidigt det var ibland.

Denna dag hade vi en del utvärderingssnack, men jag skjuter det till dag 5 inlägget liksom en del intressanta avslöjanden.

Allt roligt måste komma till ett slut så frammåt eftermiddagen passade man på att snabbpacka allt eftersom att vi ksulle behöva lämna Jambville tidigt på söndagen och man kunde räkna ut att det inte skulle bli någon tid att packa efter den stora avslutningsmiddagen.

French food

Middagen var utomhus i en rätt stor grillkåta där värdarna bjöd på läckerhetr som grilland ost, allehanda grönsaker, grillat kött och riktigt bra fransk hallonsaft.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.