CMC 2011 day 5 – morgontåget till Paris

Det här är en uppföljning till CMC day 4, CMC day 3, CMC day 2 och CMC day 1

Upp tidigt som attan denna oktobermorgon. Snabbt slänger man ner det sista i ryggsäcken och försöker hitta en ledig fungerande toalett innan man beger sig till matsalen för frukost. Det är fortfarande mörkt ute och jag chansar på att frukosten går att påbörja lite tidigare än utannonserat.

Morgon vid tågstation

En enda buss går från Jambville till tågstationen denna dag, så vi alla på konferensen får anpassa vår resa till de som skall flyga tidigast. När bussen kommer till tågstationen är det tåget försenat, men tillslut kommer det och en stund senare är vi i Paris. Tågresan tillbringar jag tillsammans med delegationen från Our Chalet och David McKee, WOSM regional director Europa. Vi började samtala om remote scouting efter att jag tog upp 4+1 scouting idén. I Australien som är rätt glesbefolkat finns remote scouting som fungerar lite som att ledarna ger en uppgifter som man jobbar med och nån gång i månaden kommer en buss som åker runt och samlar upp en hel avdelning och så har man ett möte tillsammans. Det lär finnas programmaterial som är anpassat för att ge ut scoutuppgifter på distans. Hermods scouting kanske man skulle kalla det om man var göteborgare. Gillwell House lär ta emot enstaka scouter fick jag också veta men jag skulle vilja veta mer hur.

Vi samtalade en del kring jamboreer och jag drog min käpphäst att jag tycker man borde ha en B-plan för nästa jamboree med tanke på Fukushima. Japanerna har även andra problem fick jag lära mig, bland annat att det är ett väldigt hierarkiskt samhälle så det är svårt att motivera frivilliga unga att jobba med jamboreen och så är inte engelska kunskaperna så bra heller.

Nu behöver man inte vänta till Japan om man vill åka på jamboree, för 2012 verkar det gå massor av jamboreer av stapeln i Europa. Danskarna skall ha sitt största någonsin, Isläningarna skall ha en stor (scoutcentret som jamboreen skall hållas på hade representanter på konferensen). I Tyskland skall minst en jamboree hållas liksom i Storbritannien.

Nånstans här börjar den lilla Parisutflykten och den hör kanske inte hemma här på Guldkant, men här har ni mig bredvid en Maybach vid Hotell Bristol (googla den bilen).

Maybach vid Hotell Bristol

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.