60 Degrees North eftersnack – drop-in

På stora läger finns programpunkter som är för alla och programpunkter som bara är för några få. På Jiingijamborii fanns det gemensamma programmet för alla. En dag kom vi till ett dagspass. Där satt en typ 18:årig tjej och sa “hej och välkommen” sen plockade hon fram en stor blå back fylld till bredden med papper. Det var hennes första dag på kontrollen. Våra scouter ville genast gå hem.

Sen finns det program som är för åtalet. Ofta drop-in. Som smyckesgjutningen på Jiingijamborii. Dessa brukar vara väldigt populära. På Vässarö har vi hantverk som populärt drop-in ibland. Drop in blir bra bland annat för att programmets omfattning anpassas till mängden tillgängliga funktionärer (två gjutare) jämfört med mängden potentiella deltagare (20000).

När det gäller Vässarö och internationella gäster som ofta kommer i slutet på sommaren så finns ytterligare en komplikation. Stockholms scoutkårer är så himla bra på att boka i förväg och då får de alla bra tider. Gäster från andra ställen får ibland knapt några tider. Drop-in gör det rättvisare.

Inför 60 Degrees North började vi med målet att ha drop-in aktiviteter. Sen växte det. Fladan föreslog att de skulle ha två dagar med bara drop-in och vi på Program hade redan klurat ut att vi skulle ha drop-in på kläterväggen eftermiddag och kväll, men om nu Fladan skulle ha drop-in så var det nog dags att testa drop-in på trapper också.

Drop-in på klätterväggen hade vi eftermiddag och kväll, det blev blev populärt, speciellt kvällstid. Det ger också bra variation för programmarna att få säkra på klätterväggen. Dock kan man inte ha kvällsmöten på program om vi har klätter-drop in. Det kräver också minst två extra programmare.

Trapper drop-in gör man så här:

  • starten är alltid på Tunet.
  • Första start är 9:15 och sista start är 10:30
  • På eftermiddagen är första start 13:15 och sista 14:30
  • Om man förbokar tider på spekulation för internationella gäster på icke-drop-in tider så kan man efterhands boka desa utan att de fyller drop-in tiderna.

Kanske skall man på något sätt införa en status i bokningssystemet för “låst-för-drop” in eller “drop-in available”.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.