60 Degrees North eftersnack – Scenkvällarna

Att ha en scen, en “stor scen”, var uppskattat på distriktslägret Eldorado och distriktslägret Mysteriet liksom på jamboreerena Scout 2001 och Jiingijamborii, så vi tänkte att vi borde ha en “stor scen” på 60 Degrees North också.

Vi planerade in fyra stycken scenkvällar och bestämde att scen skulle stå på ladans gavel. Placeringen vid ladans gavel är intressant för det öppnar för hela fältet och man kan spela fotboll och volleyboll och stå i markan kö medans uppträdanden pågår. På gott och ont.

Vi byggde en scen med en “catwalk” som går ut (bilder kommer när dom är färdigprocesseade). Så här i efterhand tror jag scenen blev för hög för ingen ville sitta framför vår lilla “mix-position”. Från början var mix-positionen så hög att den störde sikten för de som var bakom oss som skötte ljuder men sedan byggde vi ett speciellt mixer-bord med förkortade ben så man kan sitta på en låg låg pall och sköta ljudet.

Det är dock lite märkligt att ingen vill sitta längst fram samtidigt som alla som satte sig långt långt bak, som i en skol-aula, klagade på lågt ljud. Det var inte lågt ljud vid mix-position.

Scenen beskrivs bäst av lite bilder (som kommer när jag fått klart på alla 350 foton). Ett tips: prasslig Clas Ohlson pressening till tak är inte så smart, för ljudet av pressening som prasslar i vinden går rakt in i mikrofonerna på scen.

En sak man märkt är att det här med stora högtalare är viktigt, för även om man bara skall ha en trubadur så signalerar stora högtalare uppenbart att nånting stort är på gång. Så det är viktigt att bygga en scen som är rätt stor och det är smart att sätta upp de stora högtalarna redan innan lunch så börjar folk att tänka att “här händer det nått ikväll”.

Scenkvällarna var väldigt olika och det är intressant att se vad som fungerar och hur vi kan gå vidare.

Kväll 1 var en sång quiz med Erica och Hanna. Istället för att bara spela en massa låtar så varvades playback musik med live musik av scouter. Årsta Scoutkår hade bland annat ett bidrag. Till i framtiden behöver det här med scouters bidrag styras upp lite bättre, men i övrigt är det ett kul koncept med fördelen att scouter som ställer sig på scen inte behöver spela en hel låt, kan man 30 sekunder så duger det jättebra.

Det kan meddelas att när ett piano behövs på scen så har vi inget bra att tillgå. Kapellet pianot är varken bra att flytta eller gjort för att kopplas in i ett PA. Kanske att man skall ta med sig en SY-85:a nästa år. Extra plus för Edwins insats som kvällens presentatör.

Kväll 2 kom Johan (Edvins vän) och underhöll oss. Han gick hem bra både hos de yngre och hos de äldre så vi funderar på att bjuda in honom igen. En bra sak med en trubadur är att det är någon som är van med inte världens bästa PA och ändå underhålla samt att personen är van att anpassa sig efter publiken. 50 minuter räcker väl, sen tröttnar spårarna.

Kväll 3 hade vi bjudit in gruppen Vreswijk. Det skall direkt sägs att när man fem dagar innan får reda på att trådlösa kindmicar behövs så är det inte väldens enklast sak att skaffa fram, dock gick det bra den här gången. Längst ner listar jag vad vi hyrde. Utrustningen fungerade utmärkt men man får tänka på att band med funktionshindrade som Vreswijk är både inflexibla spelmässigt och utrustningsmässigt (i viss mån, musikerna var väldigt flexibla och duktiga) så generellt skall man kanske inte boka sådana band med tanke på hur ön fungerar.

Dagen började hursomhelst bra men vi tog väderleksrapporten på allvar och flyttade in i matsalen på eftermiddagen/kvällen. Det var ett projekt i sig att bygga scen i matsalen på 45 minuter men det gick det också. 2×5 europapall i två nivåer där musikerna på midsommar brukar spela funkade klockrent. Det blev lite ont om tid till soundcheck men allt fungerade utom systemet med fantommatningen från mixerbordet till Cellon. Vårt nuvarande mixerbord duger till bandstorlekar upp till fyra personer men sen blir det problem. Det är generellt svårt att jobba bort rundgång i monitorn på aux1 eftersom ingen bra eq finns. EQn är i klenaste laget vilket också märktes på sista scenkvällen.

Koncerten gick bra och det var rätt fullt i matsalen. Många av de mindre scouterna uppskattade låtarna men begrep inte riktigt mellansnacket.

Kväll 4 så hade Jimmy och Tobbe lovat ett musikkryss. Det blev väldigt lyckat. Den här gången körde vi utomhus på stora scen och Edwin stod för allt musicerande. Vi hade tagit trådlösa micen från kapellet till publik-mic. Det är lite svårt med mixerbordet att hantera SM58 or samtidigt som den trådlösa Sennheiser micen för de låter så väldigt olika och SM58 går genom mixen så mycket tydligare. Hursomhelst är musikkrysset något vi skall göra om. Dock behöver text-displayen, hur man nu gör den, bli mycket bättre.

Övriga spridda punkter

  • Att ha en trådlös mikrofon till Scouternas Dag vore kanske något, då kan man gå ut i folkhavet och göra intervjuer.
  • Att rigga utomhus med stora musik-anläggningen på morgonen signalerar att något stort är på gång.
  • Funken uteblev lite väl mycket från scen-kvällarna, ungefär som om man inte kunde föreställa sig detta nya koncept på ön.
  • 20.00 bra tid att starta uppträdanden för markan stänger runt 20 och spårarna måste gå hem runt 21.
  • Bättre affisher i förväg på stora scen.

Hyrda saker:

  • JTS CM204 / CM204U / CM204UL wireless head mic
  • JTS 901D UHF recievr x 4
  • JTS PT950 B bodypac

I huvudsak fungerade allt bra men det brusade en hel del med tre kindmicar samtidigt. Kan bero på mixerbord eller inkoppling. Skulle tippa att det var mic-signal ut på XLR som vi kopplade till line-in på mixerbordet.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.