Förstå din programbokningsbekräftelse rätt

updatering 2012-04-12: Längst ner på bokningsbekräftelsen finns lite viktig info text. Tiderna på trapper har blivit förtydligade. Tekniskt sett kör vi numera med couchdb istället för MySQL.

updatering 2011-05-17: tiderna på programbokningsbekräftelserna är lite ändrade nu så de stämmer bättre med verkligheten.

 

Du som följt den här bloggen vet att vi på program har börjat flytta in programbokningen i datorn.

Från vårt datorprogram som vi nu använder fullt ut så får vi ut det program som finns bokat och schemalagt för dig och din grupp. Vi skulle manuellt kunna föra in detta på din bokningsblankett, men då finns alltid risken för misstag. Därför gör vi inte det.

Den programbokningsbekräftelse som du istället får kanske inte är helt solklar. För datorn är det solklart men vissa mindre uppenbara saker bör dock förklaras.

Tider

På Vässarö är programverksamheten indelad i förmiddag, eftermiddag och kväll. Datorn tolkar exempelvis förmiddag som strikt 09:00:00 till 12:00:00. Om du läst programluntan ser du säkert att andra tider gäller. Det är programluntan som gäller överlag när det gäller tider så läs 09:00:00 – 12:00:00 som förmiddag och inget annat.

Samma sak gäller övriga tider. 13:00:00 – 16:00:00 är eftermiddag och ofta pågår programpassen 13:30 till 16:45. 17:00:00 – 20:00:00 är kvällspasset och det pågår 18:30 till 20:30 ca (!),  Tiden 21:00:00 – 23:59:00 är speciell och indikerar att aktiviteten eller lokalen är bokad över natten eller det vi kallar after hours.

Generellt är det så att för verksamhet som inte är direkt beroende av öns funktionärer så kan man tekniskt sett hålla på mellan 09:00:00 och 12:00:00, exempelvis om man går Stora Woodcraft.

Trapper tider

Om du bokat trapper så kan det stå en tid angiven i bokningstexten. Exempelvis 13:30. Det betyder att er guide är redo för er vid trapperstarten 13:30 och det är den tid ni skall befinna er där.

Dubbelkolla gärna tider när ni kommer till ön.

Skillnaden på approved och booked

I er bokningsbekräftelse kan de stå saker som booked och approved. I år betyder de samma sak för er och det är att den är bokad för er. Skulle det stå preliminary så är det en preliminärbokning. Preliminärbokningar gör vi när vi kanske vill föreslå ett alterntiv till er eller när vi bokar sådant som man normalt bokar först när man är på ön.

Några tekniska förklaringar (du kan sluta läsa här)

För att vara bakåtkompatibel med papper så använder vi strikta tider för all programverksamhet. Datorn kan hantera de tider som egentligen gäller och olika aktiviteter kan ha olika upplösning tidsmässigt, men det blir så svårt att få det till papper så tillsvidare kör vi som det är.

Vi har funderat på att publicera vis information utåt, men vi avvaktar lite arbetet med Vässarödatabasen först som är tänkt att vara lite mer av en frontend.

Vårt datorprogram modelerar kommunikation och inte programverksamhet. Vi förväntar oss att folk tänker själva. Precis som ritprogram.

Att allt är på engelska beror på att programmet förbereds för att kunna översättas och då vill man ha allt på engelska från början. Scoutnet, vårt nya medlemsregister, skrevs på Norska från början…

För den som undrar är allt byggt på Turbogears 2 och MySQL. Vi drar dagliga backuper och utvecklar nya funktioner varefter vi behöver.

 

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.