Motorsågar, tätkåtor, scenkvällar och Tipp-ex – Del 2

Del 1 hittar du här.

Man får se det lite som ett privilegium att få följa med en patrull scouter ut på en liten test runda genom vildskogen på norra delen av Vässarö en eftermiddag i djupaste juli. Det var inte bara jag utan vi var ett gäng programmare som följde med var sin patrull. Vi var där för att observera hur det då nybyggda vildmarksspåret fungerade i praktiken. Vildmarksspåret var och är lite av en stolthet på det sättet att det var ett program som inte var för alla utan specifikt konstruerat för äventyrare. Det är ju så med programstegring att äventyrare tycker inte det är så särdeles speciellt att göra precis samma sak som de små spårarna – fast fortare. Där fanns en liten lucka i vårt program för vi har haft få aktiviteter som verkligen representerar en programstegring. Program som är för svårt för yngre scoutåldrar. Program som får de äldre scouterna att först tro att de inte klarar det och när de klarat de stolt berätta för alla andra om hur de klarade det.

Vildmarksspåret provas ut 2006.
Vildmarksspåret provas ut 2006.

Vildmarksspåret är kanske inte vårt mest välbesökta spår sett till antal bokningar, men det är sett till sin målgrupp väldigt välbesökt. För utmanarna byggde vi några år senare Blod Sweat Tears and Teamwork, B.S.T.T. brukar vi kalla den, en till synes enkel glänta i tallskogen med små stationer att öva samarbete i gruppen på. Stationerna är inte så enkla att ta sig an som de ser ut, speciellt inte med en välslipad sammarbetsguide. B.S.T.T. Är på många sätt det vi behövde när vi började skissa på projektet samarbetsgläntan 2, men det var först inför lägerperioden 60 Degrees North 2011 som arbetet med den påbörjades och då som en blandning av idéer om en höghöjdsbana, idéer om en låghöjdsbana och skisserna till sammarbetsgäntan 2.

Äventyrare tar sig an en av övningarna på nya B.S.T.T.
Äventyrare tar sig an en av övningarna på nya B.S.T.T.

Pionjärarbeten är en klassisk programpunkt som vi saknat ett tag, men i samband med distriktslägret Mysteriet så börjades den upp och har sedan dess levt kvar, utökats, och så där i skym undan blivit ett av de mest använda programpunkterna för utmanare och äventyrare. Det är väl så att vi i scouterna ibland behöver gå varvet runt, när man kombinerar ute-pedagogik med kreativitet och fysisk utmaning.

Att bygga bo i träden har blivit populärt.
Att bygga bo i träden har blivit populärt.

 Fortsättning följer i del 3

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.