60 Degrees North 2013 eftersnack – det blir ingen sommar ifall inte nån sätter fart

Summering och eftersnack del 1 för lägerperioden 60 Degrees North 2013.

60 Degrees North 2013 har gått i mål och det är dags för en av initiativtagarna att sumera 2013 års upplaga av 60 Degrees North.

Först och främst, lägermärkena har kommit. Av någon anledning beställdes de inte i tid men nu är det gjort och klart. Kontakta scoutkansliet om din grupp inte fått lägermärken.

60 Degrees North poster
60 Degrees North poster

Det började en afton i augusti 2012 i matsalen då frågan stäldes om vilka läger som skulle komma sommaren 2013 på Vässarö och svaret var inga. Det blir ingen sommar
ifall inte nån sätter fart, så för att nånting skulle hända så beslutades att dra igång en 60 Degrees North 2013 lägerperiod eftersom 60 Degrees North 2011 blev så lyckat.

Lite vid sidan av målet

Första målet för 60 Degrees North 2013 var att göra något åt att vi inte hade några storläger eller stora bokningar sommaren 2013. Utfallet blev inte så bra med tanke på de få deltagande grupperna.

Andra målet för 60 Degrees North 2013 var att få de internationella grupperna att komma samtidigare. En titt i bokningsöversikten säger att vi inte lyckades så bra med detta heller.

Lägeröversikt, 60 Degrees North
Lägeröversikt, 60 Degrees North

Tredje målet med 60 Degrees North 2013 var att provköra nya programpunkter. Egentligen var det bara Rocket Stove som var den nya programpunkten. Mig veterligen har ingen provat på den, men programmarna hade roligt att bygga och testa.

Rocket Stove
Rocket Stove

Låga ambitioner motiverar inte…

…eller på klättering med tyskarna … eller Seth Godin – Non profits have a charter to be innovators.

En av de sista dagarna så hade jag förmånen att få säkra på klätterväggen åt en tysk grupp. De var inte så erfarna, men de lärde sig snabbt. Man kan tycka att de inte alls borde ha gett sig på den allra svåraste leden upp, den som lutar utåt, efter bara någon timmes klättring, men det var på den leden alla tyskar kämpade mest. Det var den svåraste leden som höll dom kvar längst.

På ett plan så är 60 Degrees North viktigt för ledare och för funk därför att det ger omväxling och variation. En gemensamhetsaktivitet per dag med lutning åt konst och musik uppskattas alltid. Visst, vi får kämpa mycket mer, men den svåraste leden motiverar mer. Som ledare i gästande grupp kan det kännas lite trist att komma tillbaka till samma gamla Vässarö med samma gamla program. Bättre att vi ibland gör om programmet så är det inte lika viktigt att för omväxlings skull inte åka till Vässarö. Vi som driver ön tycker inte heller att det är inspirerande att alltid göra som vi alltid har gjort, vi behöver också ett annorlunda Vässarö. Därför skall man inte heller förvänta sig att kunna göra allt 60 Degrees North program nästa sommar. Då blir det ju ingen omväxling.

Vassaro2013-123-l
Sommar

På Engelska

En sak vi lärde oss den här vändan är att nästa gång så skall vi gå hela vägen. Nästa gång skall 60 Degrees North planeras och skrivas ner helt på Engelska. No Swedish. I år planerade vi programmet på svenska och då gör man omedvetet svanska antaganden om vad grupperna vet om Vässarö. Planerar vi allt på Engelska så hoppas jag att vi kan motverka detta lite. Vi insåg detta lite sent när vi satt och översatte allt programmaterial
och informationsmaterial till Engelska.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.