FP lär oss att säker är ett ord som kan böjas

Nyligen på Sveriges Radios hemsida fanns en kort intressant artikel FP och C spår olika om kärnkraftens framtid. Det är inte så underhållande som man skulle vilja att FP försöker ‘böja’ konceptet säker kärnkraft. Lite grann som FOI som skaffade sig en sektion som jobbar med ‘mindre dödliga vapen’. Så vår kärnkraft var alltså inte riktigt så säker som vi blivit informerade om?

Men folkpartiledaren tror att de nya reglerna som Strålskyddsmyndigheten arbetar fram tvärt om kan gynna byggandet av nya kärnkraftreaktorer.

– Sverige har väldigt säkra kärnkraftreaktorer. Men det är klart att om man bygger nya så blir ju de ännu mycket säkrare än de gamla som avvecklas, säger Jan Björklund.

 

Bakgrunden är att kärnkraften i Sverigen håller på att omvärderas och mitt i allt detta så inträffar jordbävningen i Japan som slår ut det mesta av deras kärnkraft och initierar en katastrof som fortfarande pågår och fortfarande kan bli mycket värre. Detta leder till att SSM omvärderar säkerhetskraven på Svenska kärnkraftverk och nu kommer med nya hårdare regler. Mycket handlar om det som kallas ‘the ultimate heatsink’ och hur kritiskt kylning är.

Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, utformar nu nya krav på kärnkraftsäkerheten. Det innebär bland annat att alla reaktorer måste ha ett separat kylsystem som dessutom är skyddat från terroristattentat.

Avslutningsvis så tar artikeln upp ekonomin i kärnkraftsverk och FP med Jan Björklund i spetsen väl medveten om att medans vindkraften får stå för sin egen ansvarsförsäkring så får kärnkraften huvudsakligen som bidrag från staten, för utan den skulle ekonomin inte se så bra ut.

– Min övergripande bedömning är att energipriser och elpriser långsiktigt kommer fortsätta att stiga. Och det gör att, med stor sannolikhet, så är ny kärnkraft också långsiktigt mycket lönsam, säger han.

Jämför med artikeln Strängare regler för kärnkraftsbolagen dröjer.

EU-reglerna ska ge kärnkraftbolagen ett “obegränsat” ekonomiskt ansvar vid en olycka som det heter. I praktiken måste bolagen kunna garantera minst 12 miljarder kronor vid en stor olycka. I dag är motsvarande siffra 3 miljarder. Den svenska riksdagen har redan beslutat om förändringen, men regeringen väntar alltså på att alla berörda EU-länder ska besluta om samma regler, innan man låter lagen träda i kraft.

Jämför siffran 12 miljarder SEK med exemplevis .1 What was the economic cost of the Chernobyl accident? som kommer fram till att totala kostanden ligger på hundratals miljarder dollar. 500 miljarder dollar är 3000 miljarder SEK att jämföras med 12 miljarder SEK som ansvarsförsäkringen måste täcka den dagen lagen går igenom.

 

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.