Midsommar 2014 – DJ Q&A

I år fick jag en massa frågor när jag stod bakom mixerbordet på midsommar som jag inte ritkigt han med att svara på, så jag tänkte skriva ner lite här.

Kan jag bli DJ?

Javisst. Viktigast av allt är låtvalet, att spela för publiken. Man kommer en bra bit med en låtlista anpassad för publiken.

Förutom låtval så behöver du lära dig hur mixerbordet fungerar och cue-punkter i DJ-systemet. Gå vidare med att lära dig cross-fade-mixa med cross-fadern på mixerbordet. När den biten sitter kan du titta närmare på beat-mixning, men kom ihåg att låtval och publikkontakt är oftast viktigare än mix-teknik. Moderna datorsystem hjälper dig väldigt långt på vägen med beatmixningen när du kommit så långt.

Att mixa med skivor är underbart och är lite som att fotografera i svartvitt och framkalla själv, det är så man på allvar förstår rötterna och hantverket.

Vad behöver jag för utrustning för att börja som DJ?

Inte så mycket som man tror. Ett par hörlurar, ett DJ-program till datorn och en kontroll-yta duger långt. Standardhörluren i branchen är Sennheiser HD-25 och de är de jag själv trivs bäst med.

Jag har inte hunnit testa alla program och kontrollytor själv, men privat kör jag programmet Mixxx med en Hercules RMX. Lägg inte för mycket pengar på kontrollytan i början utan testa först och kom underfund med vad du behöver.

DJ & Deco tävling
DJ & Deco tävling

Vad är det för musik du spelar?

Trance i olika former, rätt mycket psy i år, som John 00 Flemings W.K.O., lite drum and base och happy hardcore.

Skriver du själv musik?

Ja, jag spelade en låt jag skrivit under volleybollen på fredagen, Sommarens bilder, och en mycket sällsynt remix på Tomas Andersson Wij’s Vissa Dagar som du garanterat inte kan höra någon annan stans.

Den där Crosses-remixen?

Tom Peters remixen tror jag det är.

Published by

Martin

Founder of this site, scout leader for decades, used to be program manager, PII, Vässarö and this site was started becasue of that. Author of program booking system Hollyrosa. Goose Network Coordinator 2012-2015, Member of planning team for European Guide and Scout Centres Managers Conference 2013, 2015 and 2017.