Det orimliga i att Kina skulle vara världens största matexportör

SvD rapporterar idag en artikel Tillsatserna bör ursprungsmärkas där det bland annat står att:

Våren 2007 beskrev SvD hur Kina snabbt tagit över en stor del av världens livsmedelsproduktion. Men också att landets problem med miljö, hygien och brist på säkerhetstänkande speglades i en strid ström av matlarm från EU-kommissionen

John Mauldin’s blog Outside the Box hade för några månader sedan en artikel The Geopolitics of China skriven av Stratfor. I denna artikel påpekas bland annat att ett av Kinas georafiska villkor är att per capita har kina bara 1/3 så mycket jordbruksland som medelinvånaren på jorden. Logiskt sett borde alltså Kina importera mat. Om nu Kina istället exporterar mat, så antingen svälter de, eller också är det inte riktigt mat de exporterar.

Om du inte läst boken Den Hemlige Kocken än så rekomenderar jag att du gör det nu.

One thought on “Det orimliga i att Kina skulle vara världens största matexportör”

  1. Enligt FAOs Tillstånd för livsmedel och jordbruk 2006, har Kina 0,42 ha jordbruksmark per capita, Holland och Vietnam har båda 0,12. Alla tre är stora “matexportörer”. Kina och Vietnam kan dra fördelar av ett varmare klimat medan Holland trycker in sina odlingar i växthus. För det första handlar det alltså mer om hur du utnyttjar jordbruksytan än hur stor den är.

    För det andra är det ofta oklart i de sammanhang där författaren har ett syfte, hur termer som “mat/livsmedel” och “importör/exportör” har definierats. Handlar mat om allt som är ätligt eller basvaror som ger nödvändig näring för att överleva? Samtidigt som både du och jag reagerar på att tillsatsämnen och gifter räknas med i statistiken för exporterat livsmedel, så transporteras en mängd virtuellt vatten runt i världen (se innehållsförteckningen på frusen kycklingfilé, det är inte 100% kyckling !) som räknas som export.
    När det handlar om export och import, bör man vara uppmärksam på om det gäller mängden/vikten av exporten eller värdet av den (som i referensen nedan).

    Jag ser med spänning fram emot när all mat testas eller när vi kan köpa egna små gifttestpack. Det stör mig oerhört att man till och med hittat melamin i ekologisk soja, enligt Faktalistan i SvD http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2262327.svd.

    Se: The State of Food and Agriculture 2006. Part III Statistical Annex ftp://ftp.fao.org/docrep/fao/009/a0800e/a0800e08.pdf
    Om du vill räkna mer på det här kan du ladda ner statistik från http://faostat.fao.org och snurra med siffrorna.

    Gott Nytt År!

Comments are closed.